Home arrow Biografia prof. Vasile Dumitrache, patronul nostru spiritual
Biografia prof. Vasile Dumitrache, patronul nostru spiritual

Vasile Dumitrache s-a născut la 2 august 1923, în comuna Măstăcani, judeţul Galaţi - părinţi Costache şi Marghioala, dintr-o familie de ţărani cu zece copii. Mândrindu-se cu obştea sa, ca cel mai mare dintre fraţi, s-a îngrijit cu osârdie de realizarea lor în viaţă. Şcoala primară a făcut-o în comuna Măstăcani, iar liceul la Vasile Alecsandri din Galaţi, unde l-a avut coleg pe inginerul de mai târziu, Cezar Zugravu. Remarcându-se la învăţătură, din clasa a ll-a până în clasa a Vlll-a a avut bursa „Constandache", iar bacalaureatul l-a luat cu zece. Dă examen de admitere la Facultatea de Matematică din Bucureşti.

Prof. Vasile Dumitrache La Universitatea din Bucureşti a fost coleg de cameră şi bun prieten cu prof. Vasile Ţugulea, actualmente profesor pensionar în oraşul Bârlad. Student, cu vocaţie didactică, absolvă Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti în anul 1950, fiind repartizat la Şcoala Medie Tehnică de Mecanică din Bârlad.

În anul 1954 a fost numit director şi profesor la Şcoala Medie Tehnică Medicală din Bârlad, după care, în anul 1955, a fost transferat şi numit Şef de secţie învăţământ şi cultură a oraşului Bârlad.Între anii 1957 - 1959, funcţionează ca profesor la Şcoala de 7 ani nr. 1 Bârlad.

Pe data de 31 august 1965 a fost numit director şi profesor la Complexul Şcolar Bârlad, până în anul 1978, după care a trecut la catedră, numai ca profesor de matematică, până în anul 1983, când s-a pensionat.


A avut o colaborare perfectă cu tot colectivul didactic şi administrativ, cu colegi ca: prof. Grigorescu O., d-na Pantalon Victoria, Ursu A., prof. Cucoş Ştefan, Popoiu Elena, Tudor M., Mărgineanu Ecaterina, Bălan T. etc.

Aşa după cum spun mulţi dintre foştii colegi şi elevi, a fost o personalitate a şcolii bârlădene, dascăl profund, dăruit menirii sale, devotat până la uitarea de sine şcolii şi mai ales elevilor. A format generaţii de elevi care la ora actuală sunt oameni de vază în societate şi deţin funcţii remarcabile, aşa cum sunt: Luchian Henri - prodecanul Facultăţii de Matematică din Iaşi, fraţii Burgă Alexandru şi Mărgeluş - ingineri doctori în ştiinţe, Agache Mircea, Creţu Violeta, Iacob Mioara, Duda Doina, Postolache Costel, Zugravu Liviu, Macarie Gicu, Ghidoveanu Aurel - director de bancă în Ploieşti, Cucoş Ştefan – inginer, Mereuţă Adrian - medic la Spitalul Fundeni Bucureşti, Lidia Gabi Ghidoveanu - profesor de matematică la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu" Bârlad, Prăjica Marius - inginer naval, Tudose Liliana - cercetător aero-spaţial Bucureşti, Galan Ioana - profesor matematică Vaslui, Rodica Tăvălică, şi mulţi alţii.

A fost iubit şi respectat de elevi, ca dovadă că au ţinut legătura în timp, a fost vizitat şi consultat în multe probleme de viaţă, iar atunci când vin în vacanţă la părinţi sau sunt în trecere prin Bârlad, nu uită să se ducă la mormântul lui cu o lumânare şi o floare. În timpul vieţii a legat frumoase prietenii cu foşti colegi şi cunoscuţi, iar împreună cu distinsa doamnă Natalia Dumitrache au făcut onoare foarte multor fini pe care i-au avut.

După o grea suferinţă, s-a stins din viaţă în zorii primei zile a anului 1996, de ziua sa onomastică, veghind cu siguranţă şi acum din locul său dintre stele pe cei ce i-au fost odată învăţăcei.

Caută pe site
Din galeria foto
Donate via PayPal
Concursuri
7 mai 2011 - Ediția a IV-a
24 apr 2010 - Ediţia a III-a

fvd_blog_sidebar.png